Varför skall jag välja ayurvedisk massage?

 

Jag skulle vilja slå ett slag för den ayurvediska massagen. Kom i kontakt med ayurveda i början av 80-talet och har arbetat som ayurvedisk hälsorådgivare i snart 20 år och utbildat hudterapeuter, massörer och spa-terapeuter i över 13 år i ayurveda och Lakshmi’s behandlingskoncept.

Mjuk sattvisk massage
Abhyanga

I ayurveda finns lika många massagetekniken som det finns indier :-). Vi lär ut ett 10 tal olika tekniker, men det viktigaste är att man i ayurveda utför den typ av massage som passar kunden bäst. Man anpassar helt enkelt tekniken, tryck och hastighet beroende på vilken konstitution och vilka obalanser kunden har. Vi brukar prata om Sattvisk massage, Rajas och Tamas massage. (Sattva, Rajas och Tamas är mentala och psykiska tillstånd enl ayurveda, men också viktiga energier i naturen). Men man skulle kunna dela in massagerna så här; mjuk avstressande och lymfstimulerande massage (som ligger till grund till den taktila massage), uppiggande och spänstgivande massage med medeltryck och slutligen djupgående massage med hårt tryck (denna massagen brukar kännas som smärta i kropp och leder).

Den typ av massage som är populärast eller snarare passar bäst här i norden och den sattviska massagen som utförs med varma aromatiska oljor. Vi lever i ett klimat och med ett tempo i samhället som kan kallas för”vata”, läs mer om de ayurvediska karaktärerna på http://www.lakshmi.se/ . Om vata ökar i kroppen ger det ofta upphov till värk och som tex vid fibromyalgi. Då har vata ökat i kroppen och slagit sig ner i muskelvävnaden. Inte helt ovanligt är finna att musklerna och vävnaden samtidigt har samlat på sig slaggämnen och stagnerad vätska som ( kapha obalans) och som följd har området blivit inflammerat (som är en pitta obalans).
Mao har vi ett tillstånd i muskler och vävnaderna där alla tre doshorna är ur balans.
Vilken typ av massage skall man då använda på detta tillstånd?
Faktum är det att den klassiska svenska massagen är en typ av rajas/tamas massage och under de år jag arbetar med massage och ayurveda så har den inte visat sig ge snabba resultat på just utbrända människor som ofta lider av fibromyalgi. Varför skall jag återkomma till.
Men först vill jag berätta om en kund till oss på 90-talet, då vi arbetade aktivt med TM-meditation och ayurveda. Vi kan kalla henne Maria som tillsamman med några kollegor drev en rehabiliteringsfirma på Hisingen i Göteborg. Man använde samtalsterapi, kostråd, träning, svensk klassisk massage (yoga var inte på ropet då och meditation var inget som försäkringskassan gav stöd till). Alla fick massage regelbundet och Maria och kollegorna intervjuade alla och förundrades av att inte värken blev bättre efter massagen. Man kunde inte förstå varför de inte fick några framsteg. Tills plötsligt några av de sjukskrivna visade bättring, men inte alla. Maria gick till botten med detta och det visade sig att man anställt en ny massör. Och det var bara hennes ”kunder” som visade avsevärda framsteg. Man frågade då henne vad hon gjorde som var annorlunda. Jag använder en ayurvedisk massage säger Ulrika. Det var inget som hon berättade vi anställningsintervju utan hon tog själv initiativ till att ge sina patienter en massage som var lämpad för just deras obalanser. Maria införde sedan ayurvedisk massage till alla sina sjukskrivna och fick mycket bra resultat.
Massagen som Ulrika utgick ifrån var mjuk och lymfstimulerande och hon använde varma oljor som var berikade med aromatiska oljor.
Svensk klassisk massage är relativ hård och djuppeneterande och om kroppen är i relativt bra skick så är det en underbar metod för att mjuka upp stela muskler och leder. Men vid fibromyalgi så är alla kroppens funktioner, vävnader och muskler ur funktion – det råder kaos, vata/pitta/kapha är ur balans och kroppen samlar på sig slagg (AMA). Nervsystemet ligger normalt inbäddat i vätska och fettvävnad som nu är rubbad/förändrad (förenklat beskrivning) vilket leder till att värk uppstår. När man är utbränd så mår man ju psykiskt mycket dåligt, bla pga av att kroppen inte fungerar och är så totalt ur balans. Värken är jobbig att leva med, men ger signal till oss att ta det lugnt, kroppen skriker om att ”stilla oss” och ta det varligt. Vi behöver helt enkelt vila och stanna upp.

Att ta sig ut detta tillstånd är en lång och tålamodsprövande process.

energipunkter
Några Marmapunkter

Men det har visat sig att hård och penetrerade massage snarare förvärrar än förbättrar detta kaos- tillstånd i kropp och sinne. Massage är en viktig väg ut detta tillstånd, men med alla doshor ur balans, vilken typ av massage skall jag välja? I ayurveda botar vi obalans med motsatsen och om alla doshor är i obalans finns teoretiskt ingen motsatts som kan bota! Det är detta som gör det så svårt att bryta detta tillstånd. Men då kan vi ta till djupare kunskap i ayurveda om naturen och hur människan fungerar. Människan och kroppen är en fantastisk apparat och det viktigaste vi bör veta är att kroppen har ett fantastisk självläkande system och att vi måste bara ge kroppen chans att få igång dessa processer. I ett kaos tillstånd i kropp och sinne är dessa satta ut spel. Det man behöver göra då är att ingjuta Sattva i kropp, sinne och själ. Sattva är den kraft i naturen som är uppbyggande och kärleksfull. Sattva är aktiv tex på våren när alla växter vaknar och växter upp ur sin dvala. Genom att ingjuta sin klient med och i sattva, skapar det ett tillstånd som öppnar viktiga energibanor i kroppen, (srotas) och hjälper till rena dessa från trauman som ligger begravda här. Trauma och obehagliga minnen sätter sig i energisystemet och blockerar informationsutbytet i kroppen. Med följd att kroppens naturliga läkeprocess inte kan fortskrida som de normalt gör. Genom att stimulera de viktiga energipunkterna extremt kärleksfullt (marma punkter, andra benämner dem trigger punkter, akupressurpunkter etc) kan vi lösa upp mycket av de destruktiva blockeringarna. Sedan är det viktigast, vänta os se. Nu har vi gett kroppen en chans att börja hela sig själv. Denna typen av massage kallas marma massage eller ibland marma behandling. Men alla de massagetekniker vi lär ut inkluderar olika metoder att beröra dessa punkter, som enligt ayurveda är 107 st. Går du på en Lakshmi ansiktsmassage kommer du automatsikt att få denna typ av beröring på viktiga punkter i ansikte eller och på överkroppen och ibland under fötterna och i händerna, läs mer om marma massage med Lakshmi: http://www.lakshmi.se

Om vi håller oss till hur vi ökar sattva hos kunden med hjälp av massage, så måste den vara:

 • mjuk
 • kärleksfull
 • långsam
 • kunna öppna blockerade energipunkter – marma
 • varm

Den får inte vara hård och djup då den kan skapa smärta, och om smärta ökar i kroppen ökar vata ännu mer. Så även om cirkulation ökat, vätska dränerats ur vävnaden och inflammationen temporärt dämpats, men om vata har ökat, kommer följande hända.

Vata är king of the doshas, den styr alla de andra och är den viktigaste doshan, och om smärttillståndet ökar i kroppen kommer nervsystemet som styrs av vata registrera ett ännu värre tillstånd i kroppen. Följen blir också att vata ökar i sinnet, och man känner sig mer orolig och olustig inombords – man kan känna sig ännu tröttare men ha svårt att sova. Med en ännu högre vata obalans i hela systemet är man ännu mer mottaglig för sjukdomar.

Det bästa man kan göra är att öka sattva, och så måste massagen ha en vata dämpande effekt.då det är den som är viktigast att balansera.

Följande är också viktigt::

 • Använda oljor som är vata dämpande vid massagen.
  Generellt använder man mycket olja i ayurvedisk massage framförallt om vata är hög.
 • Det finns olika oljor som har olika effekt på vata/pitta/kapha, men sesamolja är det som lovordas i ayurveda mot vata obalansteriska oljor, det finns många oljor som kan understödja kroppen i sin process att främst minska vata; bäst är basilika eller tulsi (som kallas holy basil), mejram, angelika rot, oregano, kanel mm
 • Eteriska oljor penetrerar vävnaderna snabbt och tar sig ut i blod och lymfsystem på några minuter. Hos Lakshmi, som arbetar mycket utifrån de ayurvediska principerna använder man färdiga oljor som är speciellt bra för, vata/pitta/kapha och andra tillstånd i kroppen, läs mer här: http://www.lakshmi.se
 • Massageoljor för vata/pitta/kapha
  Ayurvediska massagoljor från Lakshmi

Efter att lärt ut ayuvedisk massage till de största spa-anläggningarna, ASIA SPA, Tylösand SPA, Ronneby Brunn, Sankt Jörgen SPA i Göteborg, Clarion Choice på Ringvägen – Element SPA i Stockholm och till mängder av massörer ser vi att ayurvedisk massage gör underverk. Vi får hela tiden rapporter om de otroligt fina resultaten man får med ayurvediska massage och främst då den mjuka sattviska massagen, även kalla Abhyanga.

Men om du träffar på ayurvedisk massage så fråga alltid om den är mjuk eller hård, framförallt om du är i Indien.

Idag kan du utbilda dig till ayurvedisk spa-terapeut genom de kurser vi arrangerar.
En grundkurs i ayurveda och sedan 2×3 dagar är vad som krävs, om du redan är terapeut, se vårt utbildningsprogram http://www.lavitra.se/utbildningar/utbildningar.html

Vill du utbilda dig från grunden så går det också, att bli ayurveda massage terapeut är en kurs som är 200 teori timmar plus egen praktik.

Vill du kontakta mig för att veta mer om ayurveda kan du göra det, http://www.lavitra.se.
Är du intresserad av en ayurvedisk konsultation kan du komma till mig på Orust eller så har vi en telefonkonsultation, läs mer på samma hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *