Använda eteriska oljor i hemmet – Ditt Aromapotek!

NJUT AV NATURENS DOFTER!

Doftsinnet anses ha störst inverkan på oss både kroppsligt som själsligt. Doftsinnet är direkt kopplat till minnet. Genom att uppleva vissa dofter, kan vi helt plötsligt bli varse minnen som vi ”glömt” bort.

Dofterna når via luktceller, hypotalamus. Hypotalamus styr en mängd olika kropps-funktioner som temperatur, törst, hunger, blodsockernivån, tillväxt, sömn, vakenhet, sexuell upphetsning, och känslor som ilska och lycka. Att sända dofter till hypotalamus är att sända signaler direkt till hela kroppen. Inte nog med det, utan samtidigt når doftbudskapet till hjärnas limbistiska system som behandlar känslorna och till ett område kallat hippocampus, den del av hjärnan som har hand om minnet. Det är därför dofter så effektivt väcker upp minnen från det förgångna.

HUR FUNGERAR AROMATERAPI

Aromaterapi är en mycket behaglig terapi, den är behaglig, utan biverkningar och effektiv. Aromaoljor kan användas invärtes i mycket små mängder, mot läkares föreskrifter eller som smakförstärkare i mat. Vanligast och kanske mer effektivt är att använda dem utvärtes på många olika sätt: genom massage, parfym bad mm. De eteriska oljorna har förmågan att tränga igenom huden och absorberas av blodomloppet. Sedan transporteras de runt i kroppen och samlas i de organ där de gör störst nytta för att sedan upplösas.

OLIKA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

Aromalampa

Droppa 5-10 droppar i lite ljummet vatten, och dofterna sprider sig snart i rummet.

Elektrisk aromaspridare

En fantastisk uppfinning som inte behöver någon tillsyn. Dessutom rekommenderas på många håll att oljorna inte bör upphettas, vilket blir fallet i en doftlampa.Ingen Brandrisk!

Luftfuktare

Har du problem med att luften blir torr, speciellt på vintern, så rekommenderas en Luftfuktare, kolla med leverantören om de tål eteriska oljor innan du köper den.

Inhalering/ångbad

För rengöring av huden, vård av andningsvägar, lindring av förkylningar och snuva, pigga upp eller vederkvickning.

 

Användning:

1. Droppa ett par (2-3 st) droppar som t.ex. 108-olja, Himalayan Balm, på en näsduk som du håller för näsan och inhalera flera gånger på dagen. För mindre stress droppa 5 droppar Anti-Stress/Harmony på näsduken.

2. Tag 2 liter hett vatten, lägg en handduk över huvudet och täck för ögonen, Droppa i 2-4 droppar av dessa oljor för Inhalering med mun och näsa, i minst 5 minuter.

Hudvård

Tag en knapp dr olja i handen med din dagkräm/lotion och massera in.

Bad

I ett varmt bad öppnas porerna i huden och oljorna tränger snabbt in i huden. De lättflyktiga oljorna avdunstar, och stärker automatiskt dina andningsorgan. Oljorna måste blandas med en emulgator för att inte irritera huden, som t.ex. tvål, grädde, mjölk, skumbad, schampo etc. Droppa 4-8 dr av din E.O. i vår flytande tvål, skumbad el. dylikt, så att oljorna blandar sig i vattnet.

Tänk på detta speciellt med små barn!

Händer och fötter

Häll i varmt vatten i en vid skål, tillsätt 5-15 droppar av aromaoljan (blandad med flytande LAKSHMI-tvål), doppa i händerna och under-armarna, eller fötterna till anklarna.

Sittbad

Sitt 10-15 minuter i ett brett kar med varmt vatten upp till höfterna, tillsätt 5-10 droppar (blandat med flytande LAKSHMI-tvål) av din eteriska olja i flytande tvål.

Bastu – Sauna

Rengörande och stärkande för huden!

Blanda 2-5 droppar Ram Raja olja, t.ex. Anti-Stress, i en skopa vatten och häll över de varma stenarna. OBS, häll aldrig oljorna direkt på stenarna – eftersom oljan kan brinna.

Hårvård

För mjäll tillsätt några droppar 108, Anti-Stress, Strengthener eller Stimulating till ett LAKSHMI schampo. För livlöst hår – späd 2 tsk Rosmarinvatten (floralvatten) i 1 liter vatten och drick under dagen. Duscha ditt hår med några droppar Rosmarinvatten efter dusch, eller massera direkt i hårbotten.

Munhygien

Tag 2 droppar av 108, Stimulating eller Winter Prevention i varmt vatten, gurgla 1-2 gånger om dagen efter tandborstningen.

Kompress

En kompress med eteriska oljor kan lindra smärtor, vrickningar och svullnader. Du kan också behandla vårtor och liktornar. Använd varmt vatten för muskelsmärtor och kallt vatten vid vrickningar och huvudvärk.

Till 1 halv liter tag 4-6 droppar olja, dränk en kompress, vrid ur och lägg på det skadade området. Ligg stilla och njut.

Parfym

Blanda t.ex. 20-30 droppar Sensuell Jasmin i 10 ml Royal Massage oil och du har en mycket förförisk parfym.

Spray

Fyll i 2,5 dl vatten i en sprayflaska tillsätt 10 droppar av din olja, skaka väl och spraya i rökiga/illaluktande rum eller på blomblad mm.

Invärtes

Dessa oljor kommer från många vanliga örter och växter, och används som smakämnen inom livsmedelsindustrin. Dessa vanliga oljor, som du känner till från din egen kryddhylla, kan du mycket väl använda i din matlagning, som aptitretare, eller som smaksättare i kakor, drinkar eller liknande. OBS! 1-2 droppar räcker för att smaksätta en hel kaka eller rätt. Vid läkares ordination kan de också tas invärtes – följ då angivna råd noga!

Behandlingar

LAKSHMI erbjuder ett flertal ayurvediska, aromatisk ansikts- och kroppsbehandlingar för hälsa och välbefinnande.

Beställ tid hos Din LAKSHMI terapeut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *