Hampa, Cannabis Sativa

Hemp olja, cannabis sativa L – CBD-olja

Beskrivning. Hampa är en ettårig ört som i gynnsamma lägen kan bli upp till två meter hög. Bladen sitter vanligen strödda längs stjälken och är handlikt fingrade, med tre till nio, lansettlika, sågade småblad.

fria från THC
Hampa frö

Hampa var tidigare en viktig kulturväxt som odlades både för de fettrika frukterna och de långa men grova stamfibrernas skull. Av stammen framställdes till exempel snören. Torkade blommor och blad kallas marijuana och uppsamlat körtelsekret från blommorna kallas haschisch. Frukterna, det så kallade hampfröet, som säljs som fågelfrö tillhör en variant med obetydligt innehåll av den aktiva substansen (THC). Olja pressad på hampa görs på noga kontrollerade varieteter av hampa som inte innehåller aktiva substanser som är klassade som ”narkotika.”

Används till:
Anti-age,  fuktgivande och mjukgörande, immunförsvar vitaliserar och stärker slitet hår, ADHD hud, hår och leder

Rik på essentiella fettsyror, väldigt bra vid reaktiv och känslig hud.
Kan användas som basolja vid ansiktsmassage förstärkt med eteriska oljor eller andra basoljor.
Hampfrö är naturligt fuktbevarande genom att den stärker vår skyddande syramantel. Hampaolja ökar effektiviteten i vår syramantel, som bestämmer hur mycket fukt vår hud kan bevara (utan att för snabbt dunsta av till omgivningen). Syramantel är mycket viktig för vår huds hälsa, mjukhet och jämnhet. I hampaoljan är det de essentiella fettsyrorna som är viktiga, särskilt Omega 6, Omega 3 och Omega 9 som bidrar till en skyddande barriär.
Hampfrö olja består av 80% essentiella fettsyror, det högsta värdet av alla växter. Hampfrö olja förhindrar alltså fuktförlust på en fysiologisk nivå, den lägger sig inte bara som en hinna på huden som många andra oljor. Den innehåller det ideala förhållandet mellan Omega 6 och Omega 3 som våra celler behöver. Hampa liknar hudens egna fettceller vilket gör att de värdefulla fettsyrorna har en möjlighet att tränga in våra celler och smörja ytan mellan dem, och även absorberas av vår kropp. Det är påvisat att fettsyrorna spelar en förebyggande roll i hudens åldrande och bevarande av en värdefull fuktbalans.

hampaolja, cannabisolja thc-fri
Hampa, cannabis satvia, trivs bra i nordiskt klimat

Utvärtes: Hudvårdande, känslig hud, dämpar allergiska reaktioner (tex pga av kosmetiska produkter) under en massage. Anti-rynk olja, fuktgivande, elastiserade, vitaliserar torrt och slitet hår, stärker svaga /splittrade naglar.

Invärtes är Hampa olja ett komplement till linfröoljan; 1 matsked per dag innehåller 2500 mg Omega 3, som är ett dagsbehov för en vuxen person.
Hampoljan kan ge positiva effekter på både blodvärden, hud, hår och leder. Barn med ADHD kan med fördel ges hampfröolja. På den senaste tiden har också rapporterats om att psykiska störningar kan minska hos personer som intar omega 3 dagligen.

Ayur-Veda: V/P/K=

Diskussion: Det finns en olika teorier om att Cannabiosoljan har en cancerhämmande effekt. Detta är en diskussion som vi alla följer med spänning. Hampa oljan är en frö-olja och är ett kosttillskott som på inget sätt ersätter normal varierad kost.

Kulturväxt: En kulturväxt (odlats i över 12.000 år) och som odlas i detta klimat ända fram till 1800-talet då den blev utkonkurrerad av petroleumoljan. Oljan som kallpressas användes för att producera den klassiska Grönsåpan, då oljan är lite grönfärgad. Senare gick man över till att producera såpa av talloljan, när hampaväxten försvann. Det tråkiga var då att såpan blev GUL. Så den gröna såpan är idag färgad med syntetiska färgämnen. Det finns gul såpa att köpa utan tillsatser (den säregna såpadofter tyvärr är den inte äkta den heller).
Eftersom det nu är tillåtet att odla den börjar den dyka upp igen i Sverige, jag har själv besökt flera odlare i Västsverige.
Ett stort problem är att skörda fröna är att växten är så hög, ibland 2,5 m. Men det finns varianter som har kortare stam. Den odlades också för dess fina fibrer, hampa-snören görs givetvis av hampa stammen. Denna vedrika stam är också användbar som isoleringsmaterial (försök görs med detta med goda resultat).
Gudhems gård i Västergötland skördar bara stamman och maler ner den torkade stamman (på våren) och gör sen vedklampar för braskamin mm.
Slutord: Hampan har så otroligt många fina användningsområden att den skulle vara en stor fördel att våra bönder börjar odla den igen. Den har dessutom inte så djupa rötter så den är lätt att bearbeta. Eftersom den har ett så kraftig växtsätt tar den effektivt död på ogräs och gör marken en stor tjänst.

Mättade fett syror Omättade fettsyror
Palmitic acid: 5 – 9 %
Stearic acid: 2 – 3 %

Oleic acid: 10 – 17 %
Linoleic acid: 49 – 59 % O-6
Linolenic acid: 15 – 23 % O-3

Ref 217, 100 ml, Kanada, Eko.

bio, eko, cannabisolja, CBD-olja, hampa olja, hemoil
Hampa, hemp oil, cannabisolja

 

 

 

#hampa #cannabis #marhijuana #hash #kannabis #CBD-olja #thc #cannabisolja #marijana #hamparep #linfröolja #omega3 #omega6 #fleromättadeoljor #sativa